Онлайн библиотека – текстове, изследвания и др.

Тук ще събирам различни текстове, изследвания и др. материали, на които попадам, четейки, и обикновено не мога да възстановя при посладващо търсене. Надявам се те да са интересни и полезни за вас, ако работите с родители, преживели загуба, бременни след загуба или такива, които трябва да вземат тежки решения за запазването или прекратяването на бременността. Ако някой материал ви хареса особено или, и искате да го преведете за сайта, или искате да допълните този списък, моля, свържете се с мен.

  • Mothers’ Perceptions of Benefits of Perinatal Loss Support Offered at a Major University Hospital – как майките възприемат и оценяват усилията на болничния персонал да ги подкрепи в моментите непосредствено преди, по време на и след смъртта и раждането на тяхното бебе. И кое поведение възприемат като “погрешно” и нараняващо от страна на медицинския персонал.

  • Some Principles of Grief Work, Adam Blatner, MD – Кратък текст на Адам Блатнер за скръбта и работата със скърбящи хора.
  • Psychology Tools: Grief – сбор от материали, скали за оценка, брошури и др. около темата за скръбта
  • Do women grieve after terminating pregnancies because of fetal anomalies? A controlled investigation. – Проучване от 1993 год. за скръбта на майките след прекратяване на бременност поради аномалии в развитието на бебето. Абстракт.

  • Helping Families Cope with Perinatal Loss, Irving G. Leon, PhD – обширна статия за скръбта след перинатална загуба, в която се прави литературен обзор на проведените до 2008 год. проучвания и се дават насоки за работата със скърбящи родители – майки, бащи и сиблинги.

  • Sibling Grief after Perinatal Loss (Journal of Prenatal and Perinatal Psychology and Health 25(3), Spring 2011) – за чувствата на децата при загуба на братче или сестриче и за раждането и интеграцията им в семейство, което е преживяло загуба на дете.
  • Lancet: The Stillbirth Series – серията на медицинското списание Лансет за проблематиката и превенцията на мъртвите раждания в световен порядък

Децата ни не са биологичен отпадък!

Моля, подпиши петицията! (клик на снимката)

Категории