Група за Подкрепа

Група за емоционална подкрепа на родители, преживели загуба на бебе

Загубата на дете по време на бременността или след раждането е изключително силно и тежко преживяване за семейството. Редица изследвания и чуждестранният опит сочат, че събирането на група от хора с подобни преживявания може да помогне за преодоляване на травмата.

Затова фондация „Макове за Мери“ и екип на Психо-социален институт за семейството към ПИСЕЛ през м. февруари 2013 год. стартираха съвместно група за емоционална подкрепа на родители, преживели перинатална загуба. Такива групи функционират в множество страни по света с много добри резултати, но в България това се прави за пръв път.

Двамата водещи са семейни психотерапевти с опит в семейното консултиране и воденето на групи за родители.

Групата е отворена за майки, бащи, семейства, независимо откога датира тяхната загуба и дали бебето им е починало преди или след раждането, вкл. в ранните седмици на бременността. Това е място, където те могат да говорят свободно за преживяванията си и да получат разбиране от други родители. В момента има текуща група за София, с възможност за включване в срещите по скайп от други населени места. Срещите са ежеседмични, но нямат фиксирана дата и час. 

Ако се интересувате от групата, искате да я посетите или да получите повече информация, моля свържете се с нас:

Елена Кръстева, семеен консултант и терапевт: info@elenapsi.com, телефон за контакт: 0885 121 345

Фондация „Макове за Мери“: info@poppies-for-mary.org, телефон за контакт: 0887 846 667

Разговор по радио “Хоризонт” за преживяванията на родителите в групата за взаимопомощ: http://bnr.bg/horizont/post/100569629/pri-zagubata-na-dete-trabva-da-spodelash-s-hora-prejivavashti-sashtata-bolka

Ето някои думи от родителите, участвали в досегашните групи:

***

Първите седмици, след като Н. почина, след цял прекаран месец в болницата в страдание на апарати, аз бях изпаднала в дълбока депресия и не можех да общувам с никого. Стоях на едно място и гледах в една точка по цял ден. Дълбоката празнота и болка ме беше обхванала до степен, в която чувствах, че изпадам в паника, че никога няма да успея да се справя с тази загуба. Дори и го повтарях често, аз не мога да се справя, не знам как ще го преодолея.
Виждайки притеснението на близките си, реших да потърся помощ и стигнах до тази група за взаимопомощ, организирана от фондацията. През следващите 3 месеца, в групата, водена от двама психолози, в която участват жени с подобна съдба, успях да погледна нещата от друг ъгъл и да усетя подкрепата от хора, преминали през същото. Възходите и паденията в мисленето ми се редуваха, но след обсъждането, всяка седмица,  на всичко, което ме притесняваше, нещата ставаха изяснени и знаех над какво да работя. В началото се бях хванала като удавник за сламка за тази група, защото имах силната нужда някой да ме избави от обхваналото ме чувство на пълно отчаяние. После започнах да приемам темата за седмицата като нещо, над което трябва да мисля до другата седмица и така мислите ми не се лутаха, а се фиксираха над изчистването на определен момент, защото иначе бяха като заплетено кълбо, нито можех да задам началото, нито края.
В момента, в който си наложих да изчиствам определен момент от хаоса в главата си, осъзнах, че вече имам време да се занимавам и с други неща. Първо започнах с малките, а после вече с по-големи.

Искам да благодаря изключително много на всички в групата. Без помощта, подкрепата и разбирането, което ми дадоха всички, не мисля, че щях да мога да продължа нормално да живея.

- Р.Б.

***
“Групата ми даде възможност да срещна момичета преживели загуба подобна на моята. Това ми помогна да се чуствам по-малко сама и “избрана”. Освен това имах и “безопасна” среда, в която да споделям чувствата и опасенията си без да се притеснявам, че ще бъда неправилно разбрата или съжалявана.
Срещите ми помогнаха да стана по-спокойна, да приема случилото се и с повече лекота да продължа напред. А и сега има към кого да се обърна, ако имам нужда от разбиране и съвет.”
- Д.С.

***
“Записах се в групата, защото отдавна имах потребност да общувам с жени в моето положение и търсех такава възможност през цялото време след загубата на последната си бременност. Мотивацията ми да ходя редовно (въпреки, че в началото стартирахме трудно поради липсата на желаещи или невъзможност за посещение от тяхна страна) беше силна, защото чувствах, че нямам вече ресурс в себе си да се справям с тези емоции и съзнавах нуждата от квалифицирана помощ на специалист (тъй като и преди ми се е налагало да ходя на психотерапевт, след което съм се чувствала по-добре). В групата това бяха Елена и Краси, на които искрено благодаря, че премахнаха страховете ми, дадоха ми надежда и откриха нови посоки в които да се взра. Благодаря и на момичетата от групата, които ми върнаха вярата, вдъхнаха сили и дадоха личния си пример да продължа да опитвам да си имам дете.”
В. Г.-Ж.

***
“Една протегната ръка

Искам най- искрено да благодаря на двама човека за професионализма им и още повече за проявената човещина!
Не всеки може да разбере, не всеки иска да стане съпричастен с болката на непознатия.

Дори не подозирах, че тези мъж и жена могат да имат притеснения или съмнения, защото помощта им бе осезаема. Това, което направиха за нас, за мен, е съизмеримо с безрезервна добрина.
Винаги съм си мислила, че правейки по едно мъничко добро, то някой ден ще ми се върне. Ще продължавам с добрините!

Създавайки за нас едно сакрално място, макар кореспондиращо с околния свят и съпътстващото ни битие, Краси и Ели помогнаха лично на мен да опозная страховете си, да разбера размера на болката, да се науча да живея с болката. Опитвах се, до някъде успявах и сама, но те ме дръпнаха напред! Сега живея по- спокойно.

Сега аз мога да споделям и не плача, когато обяснявам, че детето ми не е сред нас.
Намерих отговор на нуждите си, помогнаха да изживея болката до край, научих се да бъда силна!
Благодаря на тях и на момичетата!”
Т. Д.

Благодарим ви, че ни се доверихте и ни позволихте да извървим с вас тази част от пътя!

Децата ни не са биологичен отпадък!

Моля, подпиши петицията! (клик на снимката)