Тайната на съпричастността

Published March 22, 2019

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Източник

Превод: Диана Стоянова

Това е за приятелите. За колегите. За обичащите. За семейството.

Това е за вас. Обещавам ви, че тази статия не е „10 неща, които никога да не правя или казвам“. Няма да ви нападам. Вместо това ви каня да помислите за силата и тайното оръжие на съпричастността – единственият истински дар, който можете да дадете на една скърбяща майка.

В живота ви има скърбяща майка. Изчерпали сте думите и нямате представа как да помогнете. Или може би сте запазили дистанция, защото не знаете какво да направите или кажете. Но най-важното е, че не искате нищо повече на света от това да я накарате да се чувства по-добре.

Може би се справяте чудесно, но ако сте като по-голямата част от цивилизования свят, ще се чувствате по-комфортно да носите бельо на публично място, отколкото да бъдете около някой, който скърби и е потиснат. Като цяло се страхуваме от неизвестното и за повечето от нас това включва загубата на някого, без когото не можем да си представим да живеем.

Нормално е да се чувствате малко изгубени, докато помагате на тази майка. Но преди да й предложите да потърси психотерапия – не защото сте уморени от това, че тя говори за случилото се, а защото мислите, че говоренето с вас изобщо не й помага – помислете, че тя вероятно има причина да говори именно с вас. За протокола, аз съм „за” психотерапевтите. Бях в терапия известно време и тя изпълни целта си… но не това е смисълът на тази статия.

Изненада! Ако тя говори с вас, тя е точно там, където иска да бъде и най-вероятно – където трябва да бъде.

Тя е избрала вас.

Тя има нужда от вас.

Не е необходимо да бъде „поправяна”, защото няма думи, подаръци, време или пари, които могат да поправят това.

Ако тя говори с вас, има много, много добра причина. Тя ви вярва.

И макар да не изглежда, че получава някаква помощ докато разговаряте, тя я получава. Тя има възможност да споменава името на детето си и това е най-ценното нещо, което можете да й дадете точно сега. Свободата да изговори името му. Отново и отново, и отново.

Нуждае се от един човек на тази земя, който никога да не се изтощава от това, че тя говори за бебето, детето, възрастния, без който никога не си е представяла, че ще трябва да живее. Естественият ред на нещата е нарушен и тя ще прекара остатъка от живота си, опитвайки се да намери твърда почва под краката си.

Тайната на съпричастността е, че точно когато чувствате, че не сте направили нищо и все пак се чувствате някак изчерпани – точно тогава сте се справили най-добре. Емпатията или съпричастността има цена. Тя ще ви извади от вашите обувки и ще ви обуе в нейните. Това ще изисква от вас повече, отколкото просто да си представите живота й, болката й, загубата й и мащабът на всичко това.

Вие ще го носите като тежък мокър кожух. То ще ви докарва до сълзи. И това е мястото, където ще искате да спрете. Но емпатията надхвърля границите на състраданието и съчувствието.

Емпатията ще ви накара да се почувствате така, сякаш не сте направили нищо, освен да й позволите да продължи в тъга.

Емпатията ще изключи нуждата ви да поправяте счупения й свят и ще ви позволи да поседите с нея в него известно време.

Емпатия е невидима за минувачите, но за скърбящата майка това е единственото нещо, което връща цвета в нейния свят.

Силата на емпатията ще й даде свободата да обича детето, което едва е познавала.

Силата на емпатията дава дълбочина. Ще се чувствате така, сякаш нищо не сте направили, защото реално не сте направили повече от това да държите ръката й или да седите в тишина и да я слушате. Но истината е, че сте преместили планини.

„Научих, че хората ще забравят това, което сте казали; ще забравят онова, което сте направили, но никога няма да забравят как сте ги накарали да се чувстват.” – Мая Ангелоу


Между 22. и 31. март в рамките на дарителската кампания “България дарява” можете да подкрепите работата ни с дарение по банкова сметка

Банка ДСК
IBAN BG64STSA93000020744134
BIC STSABGSF

или чрез дарителски SMS с текст на латиница DMS MERI на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1). За абонаментни дарения и други начини за даряване посетете https://dmsbg.com/11837/dms-meri/

(За абонати на Telenor, Mtel и VIVACOM цената на 1 SMS е 1 лв., за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно.)

0 коментара към “Тайната на съпричастността”

Оставете коментар

Децата ни не са биологичен отпадък!

Моля, подпиши петицията! (клик на снимката)

Категории