“Сестра ми Мая от небето” и Денят на перинаталната загуба

Published June 13, 2017

 

От 2013 год. насам 13 юни е българският Ден на перинаталната загуба. Всяка година се стремим да повдигаме темата пред българската общественост и българските медии, да говорим за все още суб-оптималната грижа, която родителите, преживяващи загуба, получават в болниците и да вървим с малки стъпки към разбирането, че загубата на едно бебе, било то и неродено, е значима травма за неговото семейство. А травмите трябва да се обгрижват с нежност и, в крайна сметка, да се лекуват…

Тази година съчетаваме Деня на перинаталната загуба с представянето на книгата “Сестра ми Мая от небето” – опит за насърчаване на диалог между родители и деца в семействата, преживели загуба. Защото децата са също част от семейството, загубата е и тяхна – загубата на възможния живот с братчето или сестричето, което са очаквали с радост или смесени чувства; загубата на подкрепата и обичта, която децата в едно семейство си дават взаимно; загубата на порастването с някой друг, на споделянето, дори на конфликтите… И неизговарянето на всичко това няма да го накара да изчезне. Напротив. Ще го накара да порасне, да приеме понякога страшни форми, да завладее неизвестни пространства в психиката на детето, да управлява неизвестни за нас процеси…

В края на книгата възрастни братя и сестри на мъртвородени или починали бебета разказват как част от тях живее живота и на другото дете, чувства се натоварена с очакванията на родителите да го замести, да заеме мястото му… или как никога не са успели да отговорят на тези очаквания, защото починалото бебе завинаги е останало съвършено, неземно създание в мислите на родителите. Тъй като само живеенето ни превръща в несъвършени човеци, но от плът и кръв.

За да можем да помогнем на децата си, а да помогнем и на себе си да преминем конструктивно през травмата, не можем да избягаме от открития, честен разговор с тях. Дори малките деца са в състояние да осмислят реалността, когато е поднесена с прости думи. С времето тяхното разбиране ще се надгражда с развиването на уменията за абстрактно мислене.

Не на последно място говоренето за починалото бебе, семейните ритуали, които извършваме, за да си спомняме за него, му правят “място” в семейството, отварят пространство, в което можем да потвърдим и затвърдим своето родителство. Защото независимо колко живи деца имаме, ние завинаги оставаме родители и на децата “от небето”.

 

Затова в петък, на 16. юни от 18.30 ч. заедно с илюстраторката на книгата Весела Кучева ви каним в пекарната The Art of Love на бул. Христо Смирненски 48 в София, за да си поговорим за всичко това. На място ще можете да разгледате илюстрациите към книгата, които в процеса на работа бяха преработени изцяло, да направите дарение за Фондацията, да изпием по чаша вино и да си вземете екземпляр от книгата. Моля, потвърдете своето участие в събитието във фейсбук.

За всички, които не могат да присъстват на представянето, екземпляр от книгата може да бъде поръчан на e-mail info@poppies-for-mary.org или от ФБ страницата на Фондацията.

Очакваме ви!

Още за книгата:

- в страницата Млечни вампири

- в рубриката У-лицата на dnes.bg

0 коментара към ““Сестра ми Мая от небето” и Денят на перинаталната загуба”

Оставете коментар

Децата ни не са биологичен отпадък!

Моля, подпиши петицията! (клик на снимката)