Прожекция на филма Losing Layla//Сбогуване с Лейла по случай Деня на перинаталната загуба

Published May 29, 2014

Ванеса Горман с дъщеря ѝ Лейла

Скъпи приятели,

тази година по случай Деня на перинаталната загуба – 13. юни – Фондация “Макове за Мери” съвместно с Дома на киното организира прожекция на филма “Losing Layla” // “Сбогуване с Лейла” на австралийката Ванеса Горман.

Филмът е заснет с домашна дигитална видеокамера и документира живота на Ванеса и нейния партньор Майкъл. Той започва със спор за това дали да имат дете и завършва там, където никой никога не е предполагал…

След 5-годишна връзка Ванеса и Майкъл се озовават впримчени в “модерна война”. Тя е разкъсвана от копнеж да стане майка, докато той иска да избяга надалече. В крайна сметка Ванеса първа “пуска бомбата” и забременява. След щастлива безпроблемна бременност раждането започва. 20 часа по-късно бебето страда и лекарите пристъпват към спешно секцио. Лейла се ражда в критично състояние с дихателна недостатъчност и Майкъл, неохотният “донор на сперма”, изведнъж се оказва в ролята на баща, умоляващ дъщеря си да живее. Осем часа след раждането Лейла умира в прегръдките му.

Майкъл с Лейла

В дните, седмиците и месеците след смъртта ѝ, камерата заснема някои от най-суровите, ярки и безпощадни образи на скръбта, които някога сме виждали. Но “скръб” е просто една дума, която описва преминаването през толкова много емоции – има сълзи и отчаяние, зваист и гняв, но има и смях, любов и красота, които извират от дълбините на най-страшния кошмар за всеки родител.

“Сбогуване с Лейла” е емоционално пътешествие, което ни разказва за загуба, която често все още се омаловажава и тежи “по-малко” от други смърти и загуби. Филмът е историята на двама любовници, прекосяващи територията на сърцето, опитващи се да изживяват своята истина и своята скръб толкова открито и искрено, колкото живеят своята любов и своята радост.

Заповядайте с нас на това пътешествие, а след прожекцията можем за кратко да поговорим за нашите собствени истории, да почетем нашите загубени бебета и да поговорим за бъдещето на Фондацията.

Благодарим на нашите партньори от Дома на киното! Благодарим на Ванеса Горман за това, че безвъзмездно ни предостави правата за прожекция на филма.

Кога? – 13. юни 2014 год.; начало 18 часа
Къде? – София, Дом на киното, ул. Екзарх Йосиф 37

Моля, заявете присъствие на ФБ страницата на събитието.

0 коментара към “Прожекция на филма Losing Layla//Сбогуване с Лейла по случай Деня на перинаталната загуба”

Оставете коментар

Децата ни не са биологичен отпадък!

Моля, подпиши петицията! (клик на снимката)