Медицински специалисти от най-големите столични АГ-болници и отделения се включват в обучение за подкрепа на родители, преживeли перинатална загуба

Published May 9, 2018

В началото на 2018г. Фондация „Макове за Мери“ стартира проект „Невидими деца – обучение на медицински професионалисти за работа с родители, преживяващи перинатална загуба“. Проектът се осъществява с финансовата помощ на Lidl България в рамките на инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот” в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Целта на проекта ни е да подпомогнем ангажираните в сферата медицински професионалисти, като им дадем допълнителен инструментариум за справяне с предизвикателствата и стреса на всекидневната им работа и за оптимизиране на комуникацията им с родители, преживяващи перинатална загуба.

На 9-ти май 2018г., сряда, обученията по проекта стартираха с участието на лекари и акушерки от отделението по Акушерство и високорискова бременност на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Покана за включване в обучението е изпратена до всички лечебни заведения, специализирани в родилната грижа, или развиващи приоритетно родилните си отделения, като програмата е напълно безплатна за обучаващите се.

Същност на програмата
„Невидими деца – обучение на медицински професионалисти за работа с родители, преживяващи перинатална загуба“ е обучителна програма, в рамките на която лекарите, акушерките и медицинските сестри ще се запознаят с най-добрите световни практики в следните области:

– Съобщаване на трудни новини;
– подкрепа за подготовката и по време на раждането (при вътреутробна смърт на плода или очакван плод с диагноза, несъвместима с живота);
– грижа за майката след раждането;
– “Синдром на прегарянето” при медицинските специалисти;
– техники за справяне със собствените емоции и др.

След приключване на обученията, включените специалисти ще получат наръчник, който обобщава информацията и дава практични насоки за действие в ситуации от всекидневната практика. Водещите на обучението ще бъдат на разположение за 8 поредни месечни срещи с обучените екипи, в които заедно да разискват възникнали в работата казуси, емоционални моменти и техниките, с които професионалистите могат да се справят в тези предизвикателства.

Ползите за екипа и ползите за пациентите
Годишно в България около 900 семейства преживяват перинатална загуба, около половината от тях в София. В столицата се намират най-големите родилни и неонатологични отделения, както и специализирани АГ-болници с високо ниво на компетентсност, в които постъпват за наблюдение и родоразрешение майки с патологична бременност от цялата страна. Екипите на тези лечебни заведения работят под голям стрес и с голяма отговорност.
Създаването на специфични компетенции за комуникация на медицинските специалисти с тези пациенти и за отработване на собствените им емоции ще допринесе за значително намалявана на последствията от психологическата травма – както за екипа, така и за родителите.
Изследвания доказват, че за повечето скърбящи родители, един от малкото позитивни спомени, които остават след травматичното събитие, е топлото отношение и ангажираността на обгрижващите ги лица (Mander 2005Statham et al 2001).

Обучителите
Елена Кръстева е фамилен психотерапевт. Завършва със стипендия бакалавър по психология в Атинския Университет “Каподистриас”. Има магистърска степен по системна фамилна психотерапия от Мадридския Университет “Комийяс”. Практикувала е в Испания, Гърция, Латинска Америка. Работи в Психотерапевтичен институт по социална екология на личността (ПИСЕЛ). Води специализирана група за семейства, преживели загуба на бебе, вече пета година.

Доротея Панова е психотерапевт. Работи в сферата на фамилна и групова психотерапия, и терапия на двойките. Завършила Психология в ВТУ, Системна психотерапия в Психотерапевтичен институт по социална екология на личността (ПИСЕЛ) и Системна арт –терапия в Българската асоциация по арт-терапия (БААТ), Емоционално фокусирана терапия (EFT) към International Centre for Excellence in Emotional Focused Therapy (ICEEFT)-Greek Network. Има богат опит в работа с деца със специални образователни потребности и с хронични заболявания и техните семейства. Води тренинги и семинари свързани с психичното здраве, семейните и брачните отношения, родителстването и детското развитие. С интереси в областта на паралелите между визуалните изкуства и креативността като форма за изразяване и фактор за психично здраве.

0 коментара към “Медицински специалисти от най-големите столични АГ-болници и отделения се включват в обучение за подкрепа на родители, преживeли перинатална загуба”

Оставете коментар

Децата ни не са биологичен отпадък!

Моля, подпиши петицията! (клик на снимката)

Категории