Фото изложба “1300 грама”

Published November 1, 2013

 

Скъпи приятели,

имаме особеното удоволствие да Ви поканим на откриването на изложбата “1300 грама” на талантливата (и прекрасна) фотографка Веселина Николева в подкрепа на кампанията “Децата ни не са биологичен отпадък“, организирана от Български хелзинкски комитет и Фондация “Макове за Мери”.

Всяка година в България се раждат около 600 мъртвородени бебета. Техните родители нямат законното право да ги погребат или кремират, за разлика от родителите на мъртвородени деца в ЕС и много други държави. Тук те стават собственост на болницата, която ги изгаря заедно с останалите биологични отпадъци. Липсата на гробно място или урна, които да улеснят психическата интеграция на преживяната травма, усилва тази травма и усложнява траурния процес.

(Според текущо проучване, което се провежда от Фондацията, 63% от родителите на мъртвородени бебета имат желание да погребат или кремират децата си, но нямат такава възможност.)

На 13. юни 2012 година БХК съвместно с Фондация “Макове за Мери” и 12 други неправителствени организации стартираха кампания за постигане на законодателни промени, които да преустановят тази нехуманна практика и да направят кремацията или погребението на мъртвородените бебета възможно. За съжаление тези законодателни промени все още не са реализирани към момента.

Организаторите са стартирали онлайн петиция, която настоява за спешно приемане на промените. Всеки гражданин, съпричастен с каузата, може да я подкрепи на адрес http://www.peticiq.com/sprete-izgarianeto-na-myrtvorodenite-bebeta.

***

Веселина Николаева (1976) е фотограф, получил професионалното си образование в Холандия, и работещ на свободна практика от 2001 г. Работите й са включени в самостоятелни и групови изложби, както и международни фестивали. През 2004 издава първата си книга BABA, за която получава наградата Grand Prix на 4ти Международен фестивал по фотография в Лодз (PL), последвани от Descubrimientos Award за най-добър млад фотограф в Мадрид (ES) и наградата Сребърна Камера наCanon през 2005 г. в Амстердам (NL). От тогава Веселина Николаева публикува School no 7 (2007) и Simply a Line (2009), която е номинирана за най-добра книга на Dutch Doc в Холандия през 2010г.”

Снимките в “1300 грама” представят родители, преживели загуба, и предмети, свързани с тази загуба. 1300 грама е средното тегло на бебетата, на които е посветена изложбата. Потретите в проекта на Веселина Николаева са иниццирани от вярата й в естественото право на родителите да се сбогуват с децата си по хуманен и достоен начин.

***

Заповядайте на откриването! Очакваме ви!

Къде: +това, ул. “Марин Дринов” 30

Кога: вторник, 05.11.2013 год., 19 ч.

0 коментара към “Фото изложба “1300 грама””

Оставете коментар

Децата ни не са биологичен отпадък!

Моля, подпиши петицията! (клик на снимката)

Категории