Какво да очаквате, когато някой, когото обичате, скърби за детето си.

Published February 19, 2019

Photo by Carlos Quintero on Unsplash

Източник:  https://stillstandingmag.com/2018/06/25/what-to-expect-when-someone-you-love-is-grieving-a-child/

Автор: Catherine Ashe

Превод: Диана Стоянова

Какво да очаквате, когато някой, когото обичате, скърби за детето си.

Тук в Still Standing говорим за това колко е тежък животът след смъртта на дете. Говорим за начини как да подкрепим родителите, преживели загуба, какви книги да четат и как да се грижат за себе си. Но какво е да си от другата страна?

Какво е да обичаш някого, който скърби за дете?

Понякога сме толкова изгубени в скръбта си, че забравяме, че е трудно и за другите. Трудно е за тези, които ни обичат. Трудно е да ни гледат как страдаме. Трудно е да гледаш това, което изглежда като безкрайна болка, без да можеш да предложиш решение. Нашата култура иска да поправи всичко.

Мъката може да бъде поправена, нали? Грижа за себе си. Книги. Терапия. Медикаменти. Размишления. В крайна сметка всичко това може да поправи тази ужасна загуба.

Нали?

Истината просто е такава: Няма поправяне.

Ние искаме да разберете това. Тази болка не може да бъде поправена. Тя промени всичко в нашия свят. Свидетели сме от първо лице на крехкостта на живота. Родителите, преживели загуба, знаят една дълбоко заровена тайна. Това може да се случи. То се случи на нас.

Докато гледате как се движим в този нов свят, може да не знаете представа какво да очаквате. Можем да бъдем весели, маниакални, изпълнени с надежда, ядосани, обидени, затворени или резки. Зависи от деня и начина, по който се чувстваме. Не ни е лесно да намерим пътя си.

И все пак, ние не искаме да бъдем оставени да се справяме сами със загубата. Сега сме различни и това може да бъде трудно за разбиране.

Ето какво може да очаквате, когато някой, когото обичате, скърби за дете:

– Ние знаем, че не знаете какво да кажете. Няма проблем. Наистина няма думи за загуба от такъв мащаб. Не очакваме от вас да имате перфектните думи или магически лек за болката ни. Всичко, което искаме, е някой да слуша.

– Може да не можем да върнем вашето обаждане, картичка или съобщение. Това не означава, че не сме го получили или че не ни е грижа. Това просто може да означава, че днес сме в емоционално изтощени и не можем да измислим отговор.

– Ние не искаме банални фрази, нито искаме да бъдем насърчавани да обмисляме прием на лекарства или по-интензивна терапия. Това, което наистина искаме, е някой да седи с нас в дскомфорта на нашата скръб. Искаме някой да признае, че да, това е толкова ужасно, колкото изглежда. Искаме признанието, че няма как да се поправи загубата на нашето дете.

– Нашите настроения ще се променят не само ежедневно, но понякога и всеки час. Можем да сме весели и приказливи в един момент, а след това да се оттеглим в мълчанието на следващия.

– Ние не сме и никога няма да бъдем отново същите. Загубата на дете предизвиква промяна в перспектива. Внезапно става много очевидно колко крехък е животът – целият живот.

– Говоренето за нашето дете не ни напомня за нашата скръб. Не предизвиква болезнени спомени. Ние живеем с това във всеки един момент от дните си. Нашето дете е винаги с нас, така че ви молим да изричате името му. Това, че се сещате за него, ни радва.

– Може да забравим за вашите рождени дни, празници или други специални събития. Или може да не искаме да ви се обаждаме или да ви изпращаме съобщения в тези определени дни. Понякога може да изглеждаме незаинтересовани от проблемите ви. Можем да бъдем необщителни и да се изолираме. Това са моментите, в които да ни подадете ръка, вместо да се чувствате обидени. Все още ви обичаме, но понякога се губим в собствената си болка.

– Бащите също скърбят. Изглежда, че хората импулсивно питат бащата как се справя съпругата му в тази ситуация. Много по-рядко някой пита бащата как се справя той. Когато изпращате картички или съобщения на скърбящ родител, не забравяйте да включите и бащата.

– Ще имаме нужда от вас шест месеца, година, дори две или повече години след смъртта на нашето дете. Времето минава по различен начин за родителите, които скърбят. Шест месеца могат да изминат като въздишка и все още да се чувстваме така, сякаш детето ни е умряло вчера. Скръбта не се побира в не границите на времето.

Нуждаем се от вашата подкрепа.

Да обичаш родител, преживял загуба на дете, може да бъде трудно. Понякога сме толкова изгубени в болката си, че можем да бъдем трудно достъпни. Ние не сме същите хора, които някога сте познавали. И все пак все още много се нуждаем от вас и вашата подкрепа – някой, който да седи с нас и да държи ръката ни в тъмното.

0 коментара към “Какво да очаквате, когато някой, когото обичате, скърби за детето си.”

Оставете коментар

Децата ни не са биологичен отпадък!

Моля, подпиши петицията! (клик на снимката)

Категории