Депресията след загуба на бебе „трае години“

Published March 23, 2013

Хелън Бригс (Helen Briggs), здравен репортер, BBC News, 21 март 2011

Британско-американско изследване установява, че въздействието върху психиката от загуба на неродено бебе може да продължи години.

Според проучване, публикувано в British Journal ot Psychiatry, майките могат да страдат от депресия или тревожност дълго след раждането на следващо, здраво дете. Изследването на 13 000 жени установява, че минала загуба на бременност следва да се отчита при оценка на риска от депресия. Според водещи акушери то подчертава нуждата акушерките да отделят достатъчно време, за да обсъждат тревогите на бременните жени.

Целенасочена подкрепа

Загубата на неродено бебе при спонтанен аборт е често срещана, но повечето жени успяват отново да заченат. Около една на всеки пет бременности завършва със спонтанен аборт, докато раждането на мъртво бебе се случва при около пет на всеки 1 000 раждания.

Минали изследвания сочат, че жени, които са загубили бебе, са по-склонни да изпитват тревожност и депресия при следваща бременност.

Но недостатъчно изследвания проучват дали тези симптоми изчезват след раждането на здраво дете.

Учените изследвали повече от 13 000 жени, взели участие в изследване на Бристолския университет, наречено Децата на 90-те. То проследило развитието на около 14 000 деца, родени в началото на 90-те в бившето графство Ейвън, Англия, и на техните родители. Англо-американският екип установил, че жени, преживели загуба на бебе в миналото, изпитват значително по-високи нива на тревожност и депресия по време на следващата си бременност. Това продължава до около три години след раждането на здраво бебе.

Професор Джийн Голдинг, основател на проекта Ейвън (Avon Longitudinal Study of Parents and Children), казва : „Това изследване е важно за семействата на жени, които са загубили бебе, поради факта, че често се предполага, че те превъзмогват случилото се бързо, докато, както става ясно тук – може и да не е така. Изследването съдържа изводи както за медиците, така и за жените и техните семейства.“

Д-р Ема Робертсън Блакмор, от University of Rochester Medical Care, Ню Йорк, САЩ, допълва: „Знаем, че майчината депресия може да има неблагоприятно влияние върху децата и семействата. Ако предлагаме специализирана помощ по време на бременността на жени, които са преживяли загуба на бебе, може би ще успеем да подобрим качеството на здравната помощ за жените и техните деца.“

Луис Силвъртън, заместник главен секретар на Royal College of Midwives, приветства доклада. Тя заявява: “Подчертана е нуждата акушерките да имат възможност да прекарват повече време с жените, за да обсъждат тяхната бременност, тревоги и страхове. Това е необходимо, защото те могат да открият знаците на депресия, когато са налице, да дадат навременен съвет и най-добрата възможна грижа на тези жени. Опасявам се, че заради ограниченията във времето и липсата на достатъчно акушерки, много жени, които страдат от (пред)родилна депресия могат да не получат помощта, от която се нуждаят.”

Следродилната депресия засяга една от всеки седем до 10 майки.

Жените могат да страдат от депресия и по време на бременност – около една на 10 жени.

Родилната депресия е термин, използван да опише депресия преди и след раждането на бебе.

Цифрите

  • Изследването обхваща 13 133 бременни жени;

  • Повечето (10 310) не съобщават за загуба на бременност, 2 823 (21%) съобщават, че са имали един или повече предишни спонтанни аборта, 108 (0,5%) са преживели мъртво раждане, три жени – две предишни раждания на мъртво бебе;

  • Жените били оценявани за депресия и тревожност два пъти по време на бременността и четири пъти след раждането (след осем седмици, осем месеца, 21 месеца и 33 месеца);

  • Броят на предишни спонтанни аборти/мъртви раждания до голяма степен предсказва симптомите на депресия или тревожност през последващата бременност, независимо от други фактори.

Превод: Василена Бахчеванова

0 коментара към “Депресията след загуба на бебе „трае години“”

Оставете коментар

Децата ни не са биологичен отпадък!

Моля, подпиши петицията! (клик на снимката)